måndag 22 juli 2013

Mormorsrutor närmast hjärtat

När jag skulle flytta hemifrån efter studenten hade jag hört att man skulle få ont om pengar. Fattig student, snabbmakaroner och surt rödvin, ni vet... Så jag tänkte att det kanske skulle bli kallt, det vore ju praktiskt om man kunde spara genom att dra ner värmen lite grann. Och jag såg framför mig hur jag skulle sitta med ett stearinljus nedstucket i en vinflaska och ambitiöst läsa tjocka böcker till sent inpå nätterna insvept i - just det, en vacker filt!!
Jag har vuxit upp med mormorsrutefiltar, legat sjuk under mormorsrutefiltar, hållit för ögonen med mormorsrutefiltar när Bröderna Dahl blev för otäckt och gömt mig och någon enstaka pojkvän under mormorsrutefiltar. Jag insåg att en sådan behövde jag. En stor. Och varm.
Så efter lite guidning av mormor - som stod för det mesta av mormorsrutefiltproduktionen i släkten satte jag igång. 10x15 rutor lät rimligt. Men herreminje, det blir 150 stycken!
Så jag virkade, tiggde restgarner, fäste trådar och allt det där som hör till att virka en stor filt. Det tog ett år, men filten blev klar ganska lagom tills jag flyttade. Till mitt studentkooperativ där värme ingick i hyran. Men sak samma.
Sen virkade jag en till min dåvarande pojkvän. Jag virkade ihop den i rött, och tyckte jag var otroligt romantisk. Tror inte han har noterat det än... Han blev sedan min man. Jag menar - har man gett honom en mormorsrutefilt kan man inte göra slut med mindre än att man får med sig filten.
Kanske det mest romantiska jag gjort...

Sen virkade jag en var till mina bröder när de flyttade hemifrån. Och så några till till några andra vänner som gifte sig, andra som fick barn och hade förtjänat det på ett eller annat sätt. Det tog inte ett år styck längre, men lite jobb är det ju!
Så nu, för att hedra mormorsrutan - finns här en sammanställning över tips inför mormorsrutevirkning, varianter på mormorsrutor, länkar till vackra, smarta rutor och beskrivningar och annat som jag hittat.
 Min ambition är att utöka mönstersamlingen, länkarna och tipsen, så hör gärna av er med det ni tycker verkar höra hemma här! Jag länkar gärna till din hemsida eller blogg om du har en ny mormorsruta som världen borde få ta del av, ett oslagbart sätt att slippa fästa trådar eller något som absolut inte funkar vad gäller mormorsrutor... Jag tänker mig i första hand mönster på svenska, men har du en oslagbar ruta på engelska kan man ju alltid be att få översätta den, så hör av dig ändå!

Nu har ju mina barn legat sjuka under mormorsrutefiltar, hållit för ögonen med mormorsrutefiltar ( - men någon pojkvän därunder blir det inte tal om!)
 Fast de borde nog få varsin när de flyttar... Och jag har ganska många barn, så även om de fortfarande är små blir det till att sätta igång snart...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar