Mormorsrutan förtjänar ett hedersomnämnande i handarbetsvärldens Oscarsgala. Jag har ett väldigt speciellt förhållande till den, och de mjuka och otroligt varma filtar det blir av många mormorsrutor. När man inte vet vad man ska göra, eller har tröttnat litegrann på den där slätstickade tröjan som aldrig ger någon omväxling - då kan man alltid kasta in en mormorsruta eller två - inimellan... Och när du haft tillräckligt många sådana flyktreaktioner har du fått en filt!
Tipsen och beskrivningarna här nedan är inte menat och skrivet för den som aldrig virkat en mormorsruta, men det finns några bra länkar längst ned på sidan om man behöver starthjälp. Däremot hoppas jag att jag kan bidra med lite inspiration när man virkat ett par hundra traditionella mormorsrutor, eller om man bara vill forska runt lite inför sitt filtprojekt... Därmed inte sagt att beskrivningarna inte KAN användas av nytillkomna virkare - och ni är alla hjärtligt välkomna att höra av er med frågor, synpunkter och tips - antingen via kommentarsfältet eller via meddelande på Ravelry. Ambitionen är att låta beskrivnings- och länk-delen fortsätta växa, så hör av dig om du hittar något matnyttigt eller har hittat på en alldeles egen mormorsruta som du vill länka till!Tips när man ska virka en mormorsrutefilt
Min första mormorsrutefilt |
Börja göra en facit-original-ursprungsruta. Förvara den närmast hjärtat och försvara den med ditt liv tills filten är klar.Om du använder alla restgarner som kommer i din väg kommer det vara många olika tjocklekar på garnet, och rutorna kommer att bli olika stora. Jämför alltid med ursprungsrutan - virka på ett varv fasta maskor eller två tills de är lika stora. Det underlättar monteringen oerhört.
- Virka med så många trådar du kan när du byter färg, så slipper du fästa dem sedan. Jag brukar virka med det en stolpgrupp eller så, den blir lite tjockare, men ingen kommer granska filten så i detalj att det stör. De du av någon anledning inte kan virka med - fäst dem direkt när rutan är klar. Om du tänkte spara alla trådar (hmmm, starttråd, avslutningstråd färg 1, starttråd färg 2 och avslutningstråd färg 2, 4 trådar per ruta, 192 rutor...) - finns det risk att detta projekt aldrig kommer att avslutas. För så mycket tid till aptråkigt arbete kommer aldrig att finnas.
Jag använder bara restgarner, och när jag har många kortare - sisådär några decimeter långa - trådar jag ändå tycker borde gå att göra något av - knyter jag ihop dem till ett särskilt nystan och virkar helgalna rutor av dem.
Mormor Mariannes ruta - traditionell mormorsruta
När jag skulle virka min första mormorsrutefilt när jag var 17 hade jag inte en aning om hur man gjorde. Dessvärre visste inte heller de kloka gummorna i släkten, de hade inte virkat en ruta sedan 70-talet. Men min mormor triggades av uppgiften, och vi satte oss i hennes kök och improviserade. Och då var det som om hennes händer vaknade - och vi satte ihop en mormorsruta som följer.
Mormor lever inte längre, men under sin livstid virkade hon många filtar. Man visste att man var sjuk när man fick ligga i soffan med en av mormors filtar över sig mitt på dagen.
Så här gör du:
5 lm slutes till en ring.
V1: 3 lm (kommer bilda första stolpen i första stolpgruppen) - 2 st - 2 lm (i hörnen alltid 2 lm, på långsidorna alltid 1 lm i luftmaskbågarna!) - 3 st - 2 lm - 3 st osv runt, dvs x4. Fäst i de första 3 lm med en smygmaska.
V2: Smygmaska dig fram till nästa luftmaskbåge. Bygg upp första "stolpen" med 3 lm, sedan 2 st. 2 lm - 3 st- 1 lm - 3 st (bra! En långsida avklarad!) - 2 lm - 3 st osv varvet runt. Fäst i första 3 lm med en smygmaska. Fortsätt likadant tills du har en lagom stor ruta!
Jag brukar lägga in starttråden som hänger och slänger från de 5 lm i början med i första stolpgruppen och sedan varvet runt, liksom längs lm-ringen inuti stolpgrunden, så slipper du fästa den sedan!
Farmor Sivans rosenruta
Så här gör du:
5 lm - slutes till en ring.
V1:Innersta blombladen: (1fm-1st-1fm) x4
V2: Grund för nästa lager blomblad: (2 lm bakom stolpen, fästes med 1 sm i andra fasta maskan bakom arbetet)x4.
V3:Andra raden blomblad: (3 st - 1 sm i varje luftmaskebåge) x4
V4: Grunden för tredje lagret blomblad: 1 lm - fästes med 1 sm bakom arbetet i mitten av de 3 stolparna ovan. (3lm - 1 sm mitt i stolpgruppen bakom arbetet) x4
V5: tredje raden blomblad: 5st - 1 sm i varje luftmaskbåge, dvs x4.
V6: Grunden till bladen: Byt till grönt. Fäst m 1 sm bakom arbetet i mitten av de 5 stolparna ovan. (4 lm - 1 sm mitt i stolpgruppen bakom arbetet)x4.
V7: Blad:5 st - 1 lm - 5 st - 1 lm i varje luftmaskbåge, dvs x4.
V 8: Byt till omkringfärgen - vit på bilden. Börja på en lmbåge mitt på ett av bladen.( 3 st - 2 lm (blir hörnet i fortsättningen) - 3 st - 1 lm (blir en sida i fortsättningen))x4.
V9-? Fortsätt som en traditionell mormorsruta till lagom storlek.
Ullas sommarhimmelsruta
Så här gör du:
Sommarhimmelsrutan virkas precis som en traditionell mormorsruta, men när du avslutat ett varv stickar man ett varv fasta maskor i avvikande färg runt det nyvirkade varvet, för att sedan fortsätta med ett traditionellt varv igen. I de korta luftmaskbågarna virkar jag två eller tre fasta maskor, så det blir lite bulligt, som små cumulusmoln... Virkar man tätt med fasta maskor i luftmaskbågarna i hörnen också kan det bli lite molnigt även där. Använd gärna ett garn med lite halo till varvet med fasta maskor, så det blir ännu mer molnlikt.
Moster Margarethes kvartsruta
Så här gör du:
5 lm slutes till en ring.
V1: 3 lm (som kommer att bli första stolpen) - 2 st - 2 lm - 3 st. Vänd.
V2: 4 lm (som kommer att bli första stolpen+första lmb) - 3 st- 2 lm - 3 st i samma lmb - 1 lm - 1 st i nästa lmb. Vänd.
V3: 3 st i första lmb, 1 lm - fortsätt om traditionell mormorsruta, men vänd efter varje varv.
Fortsätt med varv 2+3 tills rutan är lagom stor. Kan göras 4 st med färgbrytning på samma ställe, fast kanske i olika färger, och kommer då att bilda en stor mormorsruta mitt i filten.
Garn-Annas Formförvandlingsruta
Min svägerska Anna är en kreativ person. Hon fullkomligt bubblar av färger och kombinationer som man blir glad av. Hon har en gedigen slöjdutbildning på Sätergläntan och har nu efter några år som slöjdlärare öppnat garnbutik. Hon handarbetar snabbt, färgglatt och med stora stickor - kreativt! När jag klagade över något projekt som jag tappat lusten för replikerade hon blixtsnabbt - Repa upp det då! Jag - lite mer försiktig - Men jag har ju faktiskt bara en ärm kvar.... Annas inställning var solklar - Har det varit så trist att sticka den kommer du inte vilja ha den. Och då är det slöseri med både din tid och garnet att göra den där sista ärmen. Gör något kul istället!Egentligen borde Annas ruta varit i senapsgult, roströd och mossgrön, men här kommer i alla fall beskrivningen:
5 lm, slut till en ring.
V1: 3 lm (blir första "stolpen"), 15 dubbelstolpar i mittringen. Dvs sammanlagt 16 stolpliknande garnbågar ned i ringen.
V2: 3 lm, fäst med sm i andra stolpen från start. Fortsätt runt - dvs 8 lmb.
V3: 3lm+2st i första lmb, sedan 2-3 lm (lite beroende på storlek, arbetet skall lägga sig slätt och inte struta sig!) och 3 st i varje lmb.
V4: Forma om cirkeln till en kvadrat genom att virka 3 stolpgrupper, sedan ett hörn - dvs 2 lm, sedan åter 3 stolpgrupper längs nästa sida tills 4 sidor har utkristalliserat sig.
V5 osv - enl traditionell mormorsruta. Ju fler varv desto tydligare kvadrat blir det...
Veolias mormorsruta
Mönster finns här.
Länkar till andra rutor
Fullständig guide till den traditionella mormorsrutan: http://www.lindstromfamily.se/mormorsrutor/17 olika mer eller mindre mormorsrutiga tingestar: http://stickskolan.se/strukturer/mormorsrutor/
Monsterrutan: http://www.billigt-garn.net/monster-mormorsruta.html#.UevSTKhvlLM
Mormorsruta med mittstjärna: http://evawendick.blogspot.se/2010/02/mormorsruta-med-stjarna.html
Mormosruta med näckros i flera lager: http://savirkat.blogspot.se/2013/03/virkad-blomma-nackros-med-monster.html
Mormorsruta med blomma - tydlig beskrivning med mycket bilder!: http://virknalenochmajskroken.blogspot.se/2013/07/mormorsruta-med-blomma-monster.html
Jag har här avgränsat mig till mormorsrutor på svenska, men har du inte fått nog, så skriv in "Granny Square" på Google eller Ravelry (2861 gratismönster på mormorsrutor och vad man kan göra med dem i skrivande stund.)
Visst är det något visst med mormorsrutor, har en stor (i mina ögon) på gång och förhoppningsvis blir den klar ikväll på stickkafét. /Ulrika
SvaraRaderaBlir spännande att se! Jag har en på blockning (!!), där jag tänkte lägga ut mönstret här så småningom (därav blockningen, så den tar sig väl ut på bilder...)
SvaraRaderaLe fournisseur abordable de produits de loisirs propose des détails sur le fil le plus adapté aux carrés de grand-mère. Obtenez des conseils sur l'épaisseur du fil et les matériaux pour créer de beaux carrés au crochet durables. garn till mormorsrutor
SvaraRadera