måndag 24 juni 2013

Swaps

För ett par år sedan kände jag mig lite ensam i stickningen. Ingen av mina vänner stickade, alla andra stickare verkade ha fantastiska stick-caféer - vilket inte funkar i vardagen med en massa småbarn och långt till närmsta möjliga garnaffär - och jag satt här på kvällarna med Ravelry. Insåg då att Ravelry inte bara är ett ställe där man kan inhämta kunskap och frossa i mönster (är det någon mer som ibland hänger sig åt att läsa om stickning och mönster längre tid än man egentligen stickar?) utan faktiskt också ge ett utbyte i verkliga livet.
Sagt och gjort - en swap skulle det bli. Och det fanns att välja på!
 Fastnade först för typen då man skickar runt en låda full med stickattiraljer , tar ut det man vill, lägger i saker för motsvarande värde och skickar vidare. På så sätt skulle man ju kunna lägga vantarna på några nya garner som inte går lätt att få tag på i Sverige. Lite efterforskning på postens portotabeller drog dock snabbt ned mig på jorden igen - det skulle allt vara otroliga fynd i den där lådan om det skulle gå ihop sig med frimärkena som krävdes...
Var med i ett par temaswaps inom Europa, trevligt, men antingen har jag lite dålig fantasi (kan mycket väl vara så!) eller så var det lite knepigt att hitta ett lokalt producerat garn med tillhörande godis och te som skulle symbolisera en kompositör...Inte min kopp te.
Av en slump hittade jag sedan swap/one- gruppen på Ravelry - för swappare med budgettankar - och deras "open dishclothswap". Enklast möjliga! Man signalerar att man vill byta, och någon annan svarar "byt med mig", och man byter adresser. Man stickar en disktrasa, pluttrar ned någon liten bonus i kuvertet och skickar. Ja, kanske en liten aning galet att byta stickade disktrasor med okända människor över världen - inget man berättar vid fina middagar eller för nya bekantskaper - men man hittar människor man aldrig hittat annars!
Jag kom på det viset i kontakt med en fantastisk då 3- nu 4-barnsmamma i Indiana, hemmafru, virkande och med helt andra politiska förtecken är mina egna, som jag har så kul med - på internet. Vi lär väl aldrig träffas i verkligheten, men känner vid det här laget varandra rätt bra. Ungarna jublar när det kommer paket från Fort Wayne - vi har fortsatt skicka paket då och då - och det är en möjlighet att lära känna vardagslivet hos dem - genom små meddelanden mellan de hämtningar, tandläkare och middagar småbarnslivet är fullt av. Titta gärna på hennes verksamhet The Nifty Knot Custom Crochet och skriv en hälsning på svenska...
Nästa försök gav kontakt med en skolsköterska i London som förutom snygga disktrasor snabbt ordnade brevvänner till dottern med kompisar.
Så känner du dig lite uttråkad och lite ensammen hemma i sticksoffan - gör ett försök! Har du superspirituella stickträffar vareviga dag, kurser med nya tekniker och inspirerande vänner som spontanskickar fantasigarn till dig - njut av det! :)
Dela gärna med dig av dina swap-erfarenheter med en kommentar!

4 kommentarer:

 1. Vilken härlig läsning...det där måste jag bara testa!
  /Ann-Britt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Rekommenderar det! Det värsta som kan hända är att man får en ful disktrasa... :)

   Radera
 2. Vad roligt! Och vad kul att det liksom gett ringar på vattnet med brevvänner osv! :-D

  Det är rätt fantastiskt med internet ändå...

  Ha det gott! /Blenda

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir lite lättare att vara nördig med en sund dos internet. Annars hade jag nog suttit med mormors gamla mönstersamling (inte att förakta, var rätt gedigen...) och fortfarande undrat över skillnaden mellan k2tog och ssk (eller hur det nu står i de svenska mönstren... ;) )

   Radera