tisdag 11 juni 2013

Lyfta maskor

Som jag misstänkte låg Ull&Garn i Vadstena en bit utanför samhället, längre än det gick att strosa. Hittade istället Svenska Spetsar, och där handlade det i största grad om hemslöjd, även om jag aldrig givit mig in i knyppling. Fascinerande och för en utomstående såg det otroligt svårt ut! Men i ett hörn av diverse hemslöjdsböcker och småplock hittade jag precis det jag hoppades på - en liten bok jag inte tidigare sett.

ÄVENTYRSBOK!
Sticka - flerfärgsstickning med lyfta maskor.

 
Köpte boken för att jag blev nyfiken, och redan i affären började fundera ut om inte många av mönstren borde passa som muddar till vantar. Det blir snyggt, tjockt och innehåller min favoritkombination - ser svårt ut men är enkelt att sticka.
Väl hemma letade jag upp författarna - 2stickare - väl värt ett besök! Där kan man också köpa boken, om man inte har vägarna förbi Vadstena...
Lade strumporna åt sidan och började provsticka - i bomull för det fanns till hands, och det är fascinerande. Här är resultaten så långt:
Liljor
Hus och hav


Har använt tekniken med lyfta maskor tidigare, framförallt till Mason-Dixon Knittings disktrasor, som är suveräna...Men här fanns fler mönster och de hade stickat i ull, vilket gav en annan känsla - mer vantmudd än disktrasa... Jag är nog lite låg-kreativ som inte själv kan översätta ett mönster till ett annat garn och hitta nya användningsområden - men jag trodde faktiskt inte det skulle bli så snyggt.
Så just nu aktualiserades tre av mina senaste inlägg samtidigt - sticka provlappar blev plötsligt roligt, små miniprojekt utan alltför mycket tankemöda för mina oroliga fingrar blev lätt, och mina hemliga planer gav utdelning. Dagen blev faktiskt även övrigt en otroligt rolig tur, Vadstena visade sig vara en "gullig" och samtidigt gedigen stad, med blandning av heliga Birgitta och ett tungt Gustav Vasa-slott - i denna lilla ort! God glass, bra lekplats bredvid slottet och en osannolik akustik i slottskyrkan, så till och med tvååringen tystnade och lyssnade. Fotbollen slutade i storförlust 8-0, men det blev en småsak.
 

3 kommentarer:

 1. Lyfta maskor blir så snyggt.

  SvaraRadera
 2. Den där boken verkar ju intressant - jag är ju lat, så allt som är enkelt gillar jag i regel! Och det ser ju verkligen inte enkelt ut!

  Tack för din kommentar om min persikoklänning! :-)

  Ha det gott /Blenda

  SvaraRadera
 3. tack! Har blivit lite lätt besatt av provlapparna nu, det blir så olika och det är kul,

  SvaraRadera